opapostzegel.punt.nl
Laatste artikelen
Plakplaatjes
 
U wordt belazerd.
 
Op diverse veilingsites vind je soms prachtige zegels aangeboden, veelal in velletjes, die helaas niets met postzegels te maken hebben. Ze lijken er alleen op en worden ook als zodanig verkocht.
Het zijn echter meestal illegale uitgiftes, d.w.z. uitgiftes die geen officiële status hebben en niet door de posterijen worden gebruikt, maar uitsluitend zijn gedrukt om de verzamelaars op te lichten. Je vindt ze dus ook niet in de catalogi als Michel of Yvert.
Vaak  zijn het fraaie velletjes van dieren, auto’s, vliegtuigen enz.  Het zijn dan meestal "postzegels" van Afrikaanse en andere Verweg-landen.
Hier zie je zo'n nep-uitgifte, aangeprezen als Postzegels / Stamps:

'New ! Crystal and Gems - Malawi 2007 - gest."

en te koop voor € 1,10

Laat je niet voor de gek houden. Tuin er niet in!

 

Lees meer...
Liechtenstein
 
Het vorstendom Liechtenstein tussen Zwitserland en Oostenrijk geeft altijd bijzonder fraaie postzegels uit en Opa Postzegel biedt dit keer wel zéér voordelig een groot aantal zegels van Liechtenstein aan. Vooral de gestempelde zegels kosten slechts een prikkie. Daarom is het zeker de moeite waard om eens één van zijn shops te bezoeken!
 
 
 
 
 
Michel € 1,60 - Opa Postzegel € 0,20
 
 
 
 
Michel € 5,00 - Opa Postzegel € 1,00
 
 
 
Michel € 2,60 - Opa Postzegel € 0,50
 
 
 
Lees meer...
Overgenomen uit "Filatelie"
 
Een artikeltje over een man met wie ik kan praten. Als het moet in het Engels.
Ik erger me namelijk ook groen en geel aan het onnodig gebruik van het Engels.
 
Lees meer...

Kippen

Mijn teerbeminde echtgenote, Oma Tuintje, verrast mij iedere keer weer met iets nieuws. Verbaasde ze me enkele jaren geleden met haar plotselinge enthousiasme voor tuinieren, deed ze me enige tijd geleden weer versteld staan met de mededeling dat ze het wel leuk zou vinden om een paar kippetjes te gaan houden.

Nou, vooruit dan maar. Er is dus een fraai hok gekomen met een triootje krielkippetjes.
 
 
U begrijpt dat het voor Opa Postzegel natuurlijk weer een reden was om nog een verzamelingetje Hoenders te beginnen. Misschien ook iets voor andere kippenliefhebbers?
 

 

 

 

Lees meer...   (1 reactie)
Hoe ouwer ......
 
Lang, lang geleden, ver terug in de vorige eeuw, was Opa Postzegel een mannetje dat vanaf zijn achttiende jaar al een motorfiets bereed. De machines die hij bereed waren DKW's  met een cilinderinhoud van 175 cc. Als je wind in de rug had, kon je wel 100 halen.... Vergeleken met de hedendaagse motoren stelden ze dus niets voor.
Van techniek had Opa Postzegel geen bal verstand, maar gelukkig had hij wel een paar zeer technische broers, die hij nog altijd zeer erkentelijk is voor hun hulp.
Het motorrijden heeft hij bijna 20 jaar volgehouden, maar met twee kinderen – die bijna op de motor zijn geboren – moest er toch een ander vervoermiddel komen, en de motor ging dus de deur uit.
U begrijpt natuurlijk wel,  dat een van de thema's in zijn postzegelverzameling is: motorfietsen.
Een thema, dat iedere (ex-)motorrijder wel moet aanspreken.
 
 
Altijd als er een motor voorbijkomt, moet hij nog even keurend opkijken. Maar ja, als reeds enige tijd Drees-trekker leek het hem niet verantwoord op zo'n modern paard te kruipen. Toch wilde hij wel graag weer een gemotoriseerde tweewieler.
 
Daarom leek een scooter hem wel wat. Natuurlijk zou het verstandig geweest zijn zo'n dingetje te nemen dat niet harder dan 35 mag, maar nee, hij wilde een motorscooter. De eerste proefrit op zo'n ding van 150 cc viel niet tegen. Maar op de snelweg duurde het hem toch eigenlijk te lang voor hij een vrachtwagen voorbij gekropen was.
Nou, hij heeft dus nu maar de mooiste scooter aangeschaft die er momenteel rondrijdt. Een prachtmachientje: Honda SH300i / ABS.
 
 
Een prettige snelheid op de snelweg is zo'n 85 km, maar als het moet zeilt hij nu in luttele seconden met ruim 120 wèl een vrachtwagen voorbij. De top moet ergens bij 160 liggen, maar dat heeft hij nog maar niet uitgeprobeerd.
 
Maar toch, maar toch, ........ het is geen motorfiets. Het  geeft je nou net nog niet het ultieme gevoel en dus heeft hij nu ook maar eens een ritje op een echte motor gemaakt.
 Ja, en nu al laat die ouwe gek zijn blikken rusten op zoiets als een Yamaha Diversion, Suzuki Bandit of een Honda CB. Dus als hij tijd van leven heeft en nog een paar zegeltjes verkocht heeft .........
 
 
En dan heb je nauwelijks je Diverson en wat gebeurt er dan? Klik hier en kijk zelf maar!
Lees meer...   (7 reacties)
Kunst
Peepshow
 
Hoogstwaarschijnlijk hebt u onlangs ook gehoord dat het optreden in een peepshow een kunstuitvoering is en dat daarom het lage BTW-tarief moet gelden.
 
Welnu, dat bracht mij op het idee het vogende schrijven te richten tot het Ministerie van Onderwijs, Cutuur en Wetenschappen:
 
Opa Postzegel en zijn echtgenote verzoeken u in aanmerking te komen voor subsidie voor een kunstuitvoering, zijnde het in het openbaar bedrijven van de liefde op het Binnenhof.
 
Wie durft te beweren dat dit géén kunst is ........
 
Nou mensen, het heeft even geduurd, maar vandaag ontving ik toch het volgende antwoord:

Geachte Opa Postzegel,
Ik moet u teleurstellen. Bij het ministerie zijn geen middelen en regelingen beschikbaar voor subsidiering van incidentele projecten.
Bovendien zal een aanvraag altijd door een commissie op kwaliteit beoordeeld worden en zal aan criteria voldaan moeten worden betreffende script, regie, professionaliteit uitvoering etc.
Ik ga ervan uit u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Met vriendelijke groet,
marlou thijssen /  OCW / directie kunsten (IPC3300)
afd. instellingen beleid en beheer
rijnstraat 50, postbus 16375, 2500 BJ Den Haag
+31-70-4124461 / 06 22565514 (ma.di.woe.do) m.l.t.thijssen@minocw.nl
 
Ik vind dit onbegrijpelijk!
Nu ben ik wel gedwongen om weer verder te gaan met de postzegels. Om dan toch maar bij de Kunst te blijven, heb ik voor u een speciale kunstaanbieding.
 
NVPH 671/675 *** - € 55,00
Inzet bij Opa Postzegel € 12,50
 
 
 
Lees meer...   (3 reacties)
De Gouden Eeuw
 
De verzamelaars van schepen of kunst op postzegels zal het ongetwijfeld opgevallen zijn, dat ze nogal wat buitenlandse zegels tegenkomen met Nederlandse schepen of schilderijen uit wat wel genoemd wordt De Gouden Eeuw.

Het is eigenlijk opvallend dat Nederland zelf wat betreft de schepen en de scheepvaart uit die periode  nogal karig is geweest met uitgiften.  Zou dat misschien te maken hebben met het feit, dat die schepen veelal onder VOC-vlag voeren en sommige mensen bij de naam VOC menen dat ze zich voor die periode uit onze geschiedenis moeten schamen, dat ze dus politiek correct moeten zijn?
Alsof het niet mocht opvallen dat 400 jaar geleden de VOC werd opgericht, staat op deze Nederlandse uitgifte uit 2002 linksboven klein de reden van uitgifte.

Welnu, ik vind dat tamelijk overdreven.  Laat ik duidelijk zijn: door de VOC en dus door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden zijn afschuwelijke dingen gedaan: uitbuiting – mishandeling – slavenhandel e.a.  Maar je moet e.e.a. wel zien in het licht van de tijd. Wat de VOC deed, werd destijds ook door andere landen gedaan en – voor ons onbegrijpelijk – als normaal beschouwd.  Als we alleen naar de wreedheden, uitbuiting  en wan­toestanden kijken, is er wellicht geen enkel land dat trots kan zijn op zijn verleden.  Je hoeft maar even te denken aan wat zich afspeelde in bijv. het Romeinse Rijk of aan de uitroeiing van de Inca's door de Spanjaarden.
Maar ondanks de wantoestanden moet je respect hebben voor de ondernemingsgeest, de moed  en het doorzettingsvermogen van de mensen uit "De Gouden Eeuw".
Daarom ben ik al lang geleden gestart met een verzameling rond dit thema. Ik hoop u er in de komende tijd iets van te laten zien en er enkele bijzonderheden bij te vertellen.
Lees meer...
Bomen
 
In het lopende jaar mogen we van TNT weer enkele bijzondere uitgiften tegemoet zien. Dat enkele moet je maar met een korreltje zout nemen, want we worden overspoeld met uitgiften van TNT. Postaal gezien zijn die absoluut  niet nodig, want laten we wel zijn: Wie krijgt nog regelmatig post gefrankeerd met postzegels? Juist ja, verzamelaars van verzamelaars. En de postzegels die dan gebruikt worden zijn in de helft van de gevallen dan uitgiften uit de guldentijd die nog frankeergeldig zijn.
Nee, het merendeel van de postzegels die TNT op de markt brengt, is om de verzamelaar een poot uit te draaien. Je moet wel een duizendpoot zijn om dat vol te houden en je te laten welgevallen.
Enfin, een van die bijzondere serie postzegels ziet er in ieder geval zeer aantrekkelijk uit. Ik bedoel de serie bomen die men in de loop van het jaar in vier velletje zal proberen zo massaal mogelijk te slijten. Het gaat daarbij om acht (8) verschillende zegels, die echter uitgebracht worden in vier velletjes à € 4,40 en dus samen € 17,60 kosten. Als ik goed reken mag de verzamelaar dus € 17,60 - (8 x € 0,44) = € 14,08 neertellen als hij "compleet" wil verzamelen. Nou, ze kunnen de boom in!
Maar goed, ik zal toch proberen acht fraai gestempelde, echt gelopen exemplaren bijeen te brengen, want hoewel misschien iets minder fraai dan postfris, geef ik toch de voorkeur aan mooi gestempeld.
                                    België: Michel 1583/1584 - Beuken en Berken
 
Het thema Bomen is misschien iets minder in trek dan Bloemen en Vogels, maar m.i. een bijzonder mooi thema om ook werkelijk de bomen te leren kennen als je aan het wandelen of fietsen bent.
Mocht u besluiten om de bomen-serie van TNT te gebruiken als start van een bomenverzameling, dan ziet u vandaag bij Opa Postzegel alvast wat aantrekkelijke zegels.
                           Liechtenstein:  Michel 757/759 - Beuken- Spar - Beuk
 
               Zwitserland: Michel 1484/1487 - Beuk - Noorse Esdoorn - Zomereik - Spar
 
Wilt u de verzameling niet al te uitgebreid maken, dan kunt u zich bijv. beperken tot alleen
de bomen die in Nederland of EU voorkomen, maar prachtexemplaren vind je natuurlijk ook elders.
         Ciskei: Michel 34/37 - Kiepersol - Assegaai - Wildekastaiing - Outeniekwageelhout
                                                     China: Michel 2416/19
                               Metasequoia glyptostroboides - Cathaya argyrophylla
                                        Taiwania flousiana - Abies beshanzuensis
 
  Op onze dagelijkse wandeling komen we langs de hieronder afgebeelde walnotenboom.
     Niet alleen wij vinden hem bijzonder aantrekkelijk, maar ook de groenen spechten.
              Oma Tuintje fotografeerde: Juglans regia = Walnotenboom = Okkernoot
 
 
PS: De namen van bomen, planten, bloemen en dieren moeten in het Nederlands eigenlijk
      met een kleine letter worden geschreven, maar ik ben eigenwijs en vind het met een 
      hoofdletter beter uitkomen.
 
 
Volgende aflevering: 27 januari
 
Reageren? Klik hieronder.
 
 
 
Lees meer...   (3 reacties)
De B van ......
 
"En nou neem je je maar eens voor om in het nieuwe jaar wat minder te mopperen!"
Nou, dat heb ik gedaan. Maar u weet, de weg naar de hel is geplaveid met goede
voornemens en dus gebeurde het dat een van de eerste artikeltjes die ik dit jaar onder ogen kreeg, vermeldde: "Nederlandse Duitse Rembrandtzegel als hoofdnummer
B2435 in de NVPH-catalogus."
Nu is er al ik weet niet wat afgeouwe..... over die zegel en dat hoef ik dus niet meer te doen. Ik heb me ook niet afgevraagd waarvoor die B voor dat nummer staat, want dat weet ik zo wel. Die B betekent simpelweg: Bedrogen, Beduveld, Belazerd, Beso...., Bush, Bedon...., Beetgenomen en er zullen nog wel een paar synoniemen zijn om aan te geven, dat de verzamelaar voor de zoveelste keer lelijk bij de beer is genomen.
Hoe halen de heren handelaren het in hun hersens, om dit vignet dat TNT de verzamelaar voor grof geld aansmeerde, een verzamelwaardige postzegel te noemen? Een illegaal uitgegeven vignet, dat GEDOOGD zou worden als je er een brief mee zou frankeren.
Nu was dit fraai uitgevoerde stuk papier door TNT natuurlijk helemaal niet bedoeld om werkelijk gebruikt te worden. Ben je gek, dat was alleen bedoeld als geldklopperij.     
 
                                               
                                                  De Saskia die wèl een echte is.
 

Enfin, ik verdenk de NVPH er dus gewoon van, het spelletje mee te spelen door het kreng in de catalogus als hoofdnummer op te nemen. Waarom werd enkele jaren geleden de zogenaamde 0-zegel niet als hoofdnummer opgenomen? Die is in tamelijk veel gevallen ook werkelijk gebruikt en was m. i. ook werkelijk een POSTzegel. Konden de heren handelaren die misschien niet massaal opkopen om er grove winst op te maken?
Wie het weet mag het zeggen.     
 
                                       Een gelopen 0-zegel: een echte postzegel
 
 
Uw reactie zie ik met belangstelling tegemoet.
(Klik hieronder op reageer.)
 
Volgende aflevering 14 januari
 
 
Lees meer...   (1 reactie)
Weer en Klimaat
 
Met mijn internethandeltje heb ik al heel wat verzamelaars van vogels, apen, olifanten, schepen, auto's enz. ontmoet.
Soms duikt er iemand op met een wat origineler thema. Tot mijn verbazing echter heb ik nog niet kunnen constateren dat iemand het weer of het klimaat tot zijn of haar favoriete onderwerp heeft verkoren en dat zou je in deze tijd toch eigenlijk  wel verwachten. Of zou het klimaat ook de verzamelaars ondanks de globale opwarming volkomen koud laten?
Hoe het ook zij, er zijn echt wel heel wat zegels die betrekking hebben op dit onderwerp om er een interessante verzameling van op te zetten. Vandaar dat ik er enkele wil laten zien om u misschien op een idee te brengen.

                 China 2000: Vijftig jaar Wereldorganisatie voor Meteorologie

                                 

                               Republiek van Suid-Afrika 1983:  Weerstations
                                               Nederland 1990: zomerzegels
 

                VN-Wenen 1993: Klimaatverandering door milieuvervuiling

 
               VN-Wenen 1999: Ruimtesondevoor oa. weer- en klimaatonderzoek
 
 
 
 
Volgende aflevering: zondag 7 januari

 
Lees meer...
Categorieën
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl